Belevenissen van een oud Dintospeler in Moskou

Door Nico de Nijs

Gepubliceerd:

woensdag 30 januari 2008 17:38
Wedstrijdverslag Dinamo-Martinus van de enige Nederlandse supporter aanwezig.

Wie had gedacht dat ik als jarenlang speler van Dinto en tegenstander van Martinus op de lagere nivo’s nog eens Martinus zou ondersteunen in hun heroische strijd op Russische bodem. Maar toch was dit afgelopen dinsdag avond het geval. Nu leverde het kunnen bijwonen van de wedstrijd al de nodige moeilijkheden op. Net 2 weken woonachtig in Moskou had een Russische collega mij geadviseerd bij Metro halte Sportivnaya uit te stappen. Dit leek mij gezien het voorkomen vh woord sport waarschijnlijk geen gekke optie, echter bleek toch een halte te vroeg te zijn. Na het nodige rondvragen met de naam van de Druzhbahal en het adres wist een behulpzame dame mij uit te leggen dat ik 1 halte verder moest zijn waarna ik het verder moest kunnen lopen. Echter had ik beter mijn schaatsen mee kunnen nemen, want de 10 minuten wandeltocht bleek over de weg 1 grote ijsbaan te zijn. Bij het stadion aangekomen nu nog even snel een ticket kopen, dit bleek echter ook geen makkelijk opgave te zijn. Bij de 2 ingangen bleek dit niet mogelijk te zijn en op de vraag where can I buy tickets, toch zou je zeggen een waarschijnlijk vaker gestelde vraag kwam slechts steeds het antwoord Jaa ne paaniemayo, oftewel ik begrijp het niet. Affijn het ticketloket bleek een houten hokje te zijn op ongeveer 40 meter afstand vh stadion, waar ik gelukkig door 2 Russen mee naar toe werd geloodst die hetzelfde probleem hadden.
Eenmaal binnen viel meteen de enorme sfeer op. Nu stond alleen de eer op het spel, dus waren zo ongeveer 2000 militaren, allemaal in uniform, en schoolkinderen ’uitgenodigd’ om de wedstrijd bij te wonen, met daarnaast de +/- 1500 echte fans zorgden die voor een enorme sfeer. Natuurlijk mocht ook de Russische blaaskapel niet ontbreken. De wedstrijd zelf was echt een heel gelijk opgaande strijd. Dinamo trad op in zijn sterkste formatie en was helemaal niet van plan dit als een trainingswedstrijd te beschouwen. Ik vond Martinus een hele goede wedstrijd spelen, met name passend, verdedigend en blokkerend zat het heel goed in elkaar. Aanvallend had Martinus duidelijk af en toe problemen met het grote Russische blok, en heb ik wel een paar Russische Kill bloks mogen noteren (overigens vielen die er ook aan Martinus kant) maar kortom ik ben het met de Russische fan eens, gewoon een hele goede wedstrijd van de Martinus dames, met in de 5e set helaas net een paar slordigheden anders had ik als enige supporter gisteren een overwinnigswodkaatje kunnen drinken...(Teun ik hoop dat jouw analyse in grote lijnen hetzelfde beeld geeft)? Ik had na afloop wel een beetje gehoopt op een klein eerbetoon vd speelsters die het ’meegereisde’ publiek zouden komen bedanken, maar helaas die eer viel mij niet ten deel...-)

Overigens na afloop nog een paar aardige niet zozeer volleybal belevenissen meegemaakt. Het eerste was dat alle Russische speelster met de schoolkinderen op de foto gingen op de speelvloer Vervolgens raakte een klein meisje gewond aan haar been door een omvallend hek boven aan de tribune, hetgeen werd opgemerkt door de Pools International Liktoras, die vervolgens na afloop van de fotosessie de trap vd tribune opliep om het kleine meisje te troosten (kon haar toen toch nog even feliciteren namens de engige ned supporter wat wel werd gewaardeerd)
En vervolgens bij de terugtocht naar het metrostadion liep ik tezamen met een groep van 20 jonge studenten. Aangezien mijn Russisch nog niet je van het is kon ik weinig anders zeggen dan Dinamo da charasjo (Dinamo wel goed) en Martinus Njet charasjo (sorry maar dit was nu eenmaal het enige russisch dat ik zo ongeveer beheers) waarna de glibberige voettocht nog een hele aangename werd aangezien de hilariteit de hele weg groot was (ze spraken gelukkig een klein beetje engels)en ik bij het metrostadion aangekomen met velen op de foto moest en ook 20 handen heb geschud..
Kortom een hele goede en mooie wedstrijd gezien met heel veel belevenissen daaromheen
Veel succes Martinus bij het verdere verloop in het toernooi!!